رشته روابط بینالملل
اهمیت رشته روابط بین الملل
رشته روابط بین الملل از جمله رشتههای مهم و تعیین کننده در حوزه علوم انسانی است. علم روابط بین الملل به بررسی روابط بین کشورها/دولتها ، سازمان های دولتی ، سازمان های غیر دولتی مستقل ، سازمان های مردمی و چند ملیتی می پردازد . با توجه به گسترش ابعاد روابط بین کشورها اعم از روابط سیاسی، تجار ی، فرهنگی و غیره نیاز به آشنایی با علم روابط بین الملل به یکی از ملزومات مورد نیاز همه کشور ها و دولت ها به شمار می آید.در دانشگاه این سینا رشته روابط بین الملل دارای دو مقطع لیسان و ماستری است. فراگیری این رشته، بستر فهم و درک علمی مناسبات قدرت و مسایل مربوط به آن رابرای دانشجویان فراهم می سازد که با کشف قواعد حوزه بازی قدرت، متناسب با زمان به ارتقاء منزلت ملی خود بپردازد. چگونه برخی از کشورها موقیعت ابرقدرتی در عرصه نظام بین الملل پیدا نموده اند و برخی از کشورها مانند افغانستان در حاشیه نظام بین الملل باقی مانده اند. رشته روابط بین الملل تلاش دارد که به صورت علمی و سیستماتیک به این سوال ها پاسخ دهد.
شکل نظام تعلیمی در دوره لیسانس
نظام درسی ابن سینا در رشته علوم سیاسی کریدتی است و هر کریدت شانزده ساعت درسی(۵۰ دقیقه ای) می باشد که در قالب یک سمستر ارائه می گردد.
مدت تحصیل در این دوره حد اکثر ۴ سال را دربر می گیرد و محصل می تواند در هر سمستر حد اقل ۱۸ و حد اکثر ۲۱ کریدت را انتخاب نماید.
سرفصل های روابط بین الملل
مباحث اصلی و مهم دورههای آموزش روابط بین الملل آشنایی با نظام بینالملل، تعاریف نظام بین الملل، مفهوم نظام بین الملل، ویژگیهای نظام بین الملل، ویژگی های حاکمیت، کارکرد دولت، ساختار نظام بین الملل، سطوح نظام بین الملل، انواع نظام های بین المللی، سیاستهای بین الملل، مطالعه روابط بین الملل روابط بین الملل انواع روابط بینالملل اهداف ملی در روابط بین الملل،آشنایی با سازمانهای بین المللی و کارکرد آنها.
دوره ماستری روابط بین الملل: دپارتمنت روابط بینالملل به منظور نهادینه سازی ارزشهای دموکراتیک به عنوان فرصتی در جهت کمک به توسعه و امنیت کشور میباشد. دوره ماستری فرصت برای شکوفای استعدادها در جهت ارتقای سطح علمی در کشور است؛ که با استفاده از دانش و اندوخته های علمی و عملی استادانی مجرب با سطح تحصیل دوکتوری در این رشته تحصیلی میباشد.
دوره ماستری روابط بین الملل در مجموع ۳۶ کریدت است. برخی از مهمترین مضامین رشته روابط بین الملل در دوره ماستری عبارتند از: مطالعات صلح و امنیت بین المللی، تئوریهای روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای، اقتصاد سیاسی بین الملل، سیاست خارجی افغانستان و نقش حقوق بشر در روابط بین الملل
فرصت های شغلی در رشته علوم سیاسی/ گرایش روابط بینالملل
فارغ التحصیلان رشته علوم سیاسی از فرصت های شغلی ذیل برخوردار می باشند:
یکی از قوای سه گانه کشور حکومت یا قوه مجریه است که دارای تشکیلات سیاسی و اجرایی سراسری در کشور است؛
بر اساس قانون اصول تشکیلات دوتلی در تمامی ولایت و ولسوالی های کشور پست های سیاسی وجود دارد؛
قوه دیگر در کنار قوه مجریه پارلمان است که نیاز به فارغ التحصیلان علوم سیاسی دارند؛
رکن دیگر دموکراسی، رسانه هاست که دز زمینه تهیه برنامه های سیاسی، تحلیلی، خبری و اجتماعی نیازمند افراد فارغ التحصیل علوم سیاسی دارند.
علاوه بر این به صورت ویژه نهاد دیپلماسی و امنیتی کشور نیازمند فارغ التحصیلان علوم سیاسی است.