جمعه 7 جدی 1403 برابر با Friday, 27 December , 2024

ریاست دانشگاه ابن سینا

دکتر محمد یحیی وقار رئیس دانشگاه ابن سینا

 

محمد یحیی وقار فرزند عبدالحسین رمزی در زمستان سال ۱۳۵۱ هجری شمسی در قریه ده‌ رمزی از توابع ولسوالی جغتوی ولایت غزنی دیده به جهان گشود. در سال ۱۳۵۷ شامل مکتب گردید. بعد از آغاز قیام مردمی بر علیه دولت وقت و تعطیل شدن مکاتب دولتی در مناطق روستایی، مدتی در نزد علمای منطقه و بعداً در مدرسه علمیه شهید امینی واقع در منطقه جرمتو ولسوالی جغتو مشغول فراگیری ادبیات و علوم اسلامی گردید. در سال ۱۳۶۹ برای تحصیل به پاکستان و ایران مهاجرت نمود و ضمن فراگیری علوم اسلامی، مکتب شبانه را نیز دنبال کرد. تحصیلات عالی را در سطح لیسانس و ماستری در رشته مدیریت ادامه داد و بعد از یک وقفه کوتاه، در سال ۱۳۸۵ موفق به اخذ دانشنامه ماستری در رشته مدیریت گردید. در سال ۱۳۸۸ به وطن مراجعت کرد و به‌عنوان عضو کدر علمی دانشگاه کاتب که تازه تأسیس شده بود فعالیت علمی – آموزشی‌‌ خویش را آغاز کرد. در سال ۱۳۸۹ با جمعی از همکاران و دوستان در تأسیس دانشگاه ابن سینا به‌عنوان عضو هیئت مؤسسان ایفای نقش نمود. ایشان فعلا در حال تدوین تیزس دکتری خویش در رشته مدیریت دولتی با گرایش خط‌مشی‌گذاری عمومی در دانشگاه تهران است.
استاد وقار علاوه بر عضویت در هیئت مؤسسان دانشگاه ابن سینا، در برخی از شوراها و کمیته‌های دانشگاه نیز عضویت داشته است. از مسؤولیت‌های اجرایی و اداری ایشان می‌توان به ریاست دانشکده اقتصاد، ریاست کمیته تضمین کیفیت دانشگاه و معاونت هیئت مؤسسان دانشگاه ابن سینا اشاره کرد و برای فعلا نیز ریاست دانشگاه را بر عهده دارد. تأسیس مکتب و لیسه سروش سینا از دیگر فعالیت‌های دکتر وقار است که همراه با سایر همکاران در سال ۱۳۹۷ در منطقه محروم غرب کابل آن نهاد آموزشی را بنیان نهادند. ایشان علاوه بر فعالیت‌های علمی و آموزشی به‌به مدت سه و نیم سال عنوان مشاور معاون دوم ریاست جمهوری نیز فعالیت داشته‌اند.
استاد محمد یحیی وقار علاوه بر فعالیت‌های آموزشی و تدریس مضامین مدیریتی مانند اصول سازمان و مدیریت، مدیریت منابع بشری، مدیریت رفتار سازمانی، اصول بازاریابی، مدیریت دولتی، سیاست‌گذاری عمومی و مدیریت استراتژیک، در زمینه‌ پژوهش نیز فعال بوده‌اند. از فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقاتی ایشان می‌توان به عضویت هیئت تحریریه در فصلنامه جامعه فردا و عضویت در هیئت تحریریه فصلنامه علمی تخصصی پویش و فصلنامه علمی پژوهشی کتاب سینا اشاره کرد. راهنمایی ده‌ها عنوان پایان‌نامه دانشجویان رشته مدیریت در مقطع ماستری از دیگر فعالیت‌های علمی پژوهشی ایشان است که در مراکز و مؤسسات تحصیلات عالی کابل انجام‌شده است. همچنین از دکتر محمد یحیی وقار علاوه بر تدوین دو عنوان کتاب که عنقریب اقبال چاپ خواهد یافت، چند مقاله علمی نیز انتشاریافته است. عناوین برخی از مقالات انتشاریافته ایشان عبارتند از «مکانیزم‌های هماهنگی در آینه تئوری‌های مدیریت»، «بوروکراسی از نظریه تا عمل»، «ماهیت رهبری در تئوری‌های مدیریت»، «مدیریت از نگاه رئالیسم انتقادی»، «مکانیزم جبران خدمات در بخش دولتی»، «موانع اجرای خط‌مشی‌گذاری‌ عمومی در افغانستان» و «عوامل مؤثر بر پایداری سازمان‌های پروژه محور در افغانستان».

مطالعه پیشرفت کشورها نشان می‌دهد ارتقای علم و دانش در کنار سایر عوامل‌ و متغیرهای مؤثر بر پیشرفت جوامع نقش اصلی داشته و دارد. در این میان سرمایه انسانی به‌عنوان زمینه و رکن اصلی ارتقای دانش نقش محوری و اساسی دارد. ازآنجاکه محیط‌های رشد و ارتقای سرمایه انسانی در محیط‌های آموزشی استاندارد اتفاق می‌افتد ایجاب می‌کند نهادهای علمی در هر کشوری شرایط لازم و معیاری برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز آن کشور را داشته باشد و از این طریق نقش کلیدی‌شان را در جهت رشد و پیشرفت جامعه ایفا کنند. بنابراین به موازات توجه به رشد کمی نهادهای علمی، لازم است همه ذینفعان مانند حکومت، مراکز علمی، افراد جامعه و به‌ویژه دانشجویان در مورد ارتقای کیفیت تحصیل و نهادهای تحصیلی حساسیت داشته باشند و بر اهمیت کیفیت واقف باشند.

اگر مدیران نهادهای تحصیلی و علمی، حکومت و دانشجویان و جویندگان تحصیل به مقوله کیفیت توجه جدی و لازم را نداشته باشند و در نتیجه نهادهای علمی فاقد استانداردها و معیارهای رشد و ارتقای سرمایه انسانی باشند، چیزی جز اتلاف منابع، هدر دادن وقت و فرصت‌ها نخواهد بود. خوشبختانه از دیر زمان تا کنون مقوله ارتقای کیفیت نهادهای تحصیلی مورد توجه جدی و اهتمام وزارت تحصیلات عالی افغانستان بوده و می‌باشد. بنابراین، یک نهاد تحصیلی در صورتی می‌تواند در پرورش منابع انسانی و آموزش استاندارد و معیاری به محصلان موفق باشد که در چشم‌انداز کلان آن مواردی مانند کسب اعتبار ملی، ارتباطات بین‌المللی، تحقیق محوری مورد توجه باشد. بدون تردید دستیابی به چشم‌انداز و اهداف مذکور از مهم‌ترین رسالت‌های یک نهاد تحصیلی است که فقط در سایه برخورداری از  کادر علمی با کیفیت، توجه به نیازها، استانداردهای داخلی و معیارهای بین‌المللی امکان‌پذیر است.

براساس آنچه گفته شد دانشگاه ابن سینا به‌عنوان یک نهاد تحصیلی غیرانتفاعی، بر پایه اساسنامه، اهداف مندرج در اساسنامه، با توجه به رسالت ملی که بر عهده دارد و براساس ارزش‌ها، اصول اخلاقی و حرفه‌ای که دارد می‌خواهد با آموزش و تربیت نیروی متخصص مورد نیاز کشور در مقطع لیسانس و ماستری، نقش خویش را در راستای توسعه و انکشاف پایدار افغانستان ایفا کند. در همین راستا تا کنون تلاش کرده است با رعایت اصل شایسته‌سالاری در جذب کادر علمی، تفاهم‌نامه‌های همکاری با نهادهای تحصیلی داخلی و بین‌المللی، انتخاب رویکرد پژوهش محوری در کنار آموزش، کسب اعتبار مرحله دوم تضمین کیفیت، محیطی را فراهم سازد تا با استانداردها و معیارهای ارتقای کیفیت همخوانی داشته باشد. دانشگاه ابن سینا به‌رغم همه مشکلاتی که تا کنون تجربه کرده است تلاش نموده است معیارها و استانداردهای مورد نظر تحصیلات عالی برای ارتقای کیفیت در مقطع لیسانس و ماستری را رعایت کند. بدین ترتیب زمینه کسب اعتبار آکادمیک مرحله سوم فراهم شده است که امیدواریم با عبور از آن بیش از پیش زمینه تحقق اهداف استراتژیک این نهاد علمی فراهم شود. 

محمد یحیی وقار

رئیس دانشگاه ابن سینا

۱. دکتر محمد امین احمدی از سال ۱۳۸۹ الی تابستان ۱۳۹۹
۲. استاد یارمحمد باقری از خزان ۱۳۹۹ الی تابستان ۱۴۰۰
۳. استاد مظفر خاوری از تابستان ۱۴۰۰ الی تابستان ۱۴۰۱