پیام ریاست
مطالعه پیشرفت کشورها نشان میدهد ارتقای علم و دانش در کنار سایر عوامل و متغیرهای مؤثر بر پیشرفت جوامع نقش اصلی داشته و دارد. در این میان سرمایه انسانی بهعنوان زمینه و رکن اصلی ارتقای دانش نقش محوری و اساسی دارد. ازآنجاکه محیطهای رشد و ارتقای سرمایه انسانی در محیطهای آموزشی استاندارد اتفاق میافتد ایجاب میکند نهادهای علمی در هر کشوری شرایط لازم و معیاری برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز آن کشور را داشته باشد و از این طریق نقش کلیدیشان را در جهت رشد و پیشرفت جامعه ایفا کنند. بنابراین به موازات توجه به رشد کمی نهادهای علمی، لازم است همه ذینفعان مانند حکومت، مراکز علمی، افراد جامعه و بهویژه دانشجویان در مورد ارتقای کیفیت تحصیل و نهادهای تحصیلی حساسیت داشته باشند و بر اهمیت کیفیت واقف باشند.
اگر مدیران نهادهای تحصیلی و علمی، حکومت و دانشجویان و جویندگان تحصیل به مقوله کیفیت توجه جدی و لازم را نداشته باشند و در نتیجه نهادهای علمی فاقد استانداردها و معیارهای رشد و ارتقای سرمایه انسانی باشند، چیزی جز اتلاف منابع، هدر دادن وقت و فرصتها نخواهد بود. خوشبختانه از دیر زمان تا کنون مقوله ارتقای کیفیت نهادهای تحصیلی مورد توجه جدی و اهتمام وزارت تحصیلات عالی افغانستان بوده و میباشد. بنابراین، یک نهاد تحصیلی در صورتی میتواند در پرورش منابع انسانی و آموزش استاندارد و معیاری به محصلان موفق باشد که در چشمانداز کلان آن مواردی مانند کسب اعتبار ملی، ارتباطات بینالمللی، تحقیق محوری مورد توجه باشد. بدون تردید دستیابی به چشمانداز و اهداف مذکور از مهمترین رسالتهای یک نهاد تحصیلی است که فقط در سایه برخورداری از کادر علمی با کیفیت، توجه به نیازها، استانداردهای داخلی و معیارهای بینالمللی امکانپذیر است.
براساس آنچه گفته شد دانشگاه ابن سینا بهعنوان یک نهاد تحصیلی غیرانتفاعی، بر پایه اساسنامه، اهداف مندرج در اساسنامه، با توجه به رسالت ملی که بر عهده دارد و براساس ارزشها، اصول اخلاقی و حرفهای که دارد میخواهد با آموزش و تربیت نیروی متخصص مورد نیاز کشور در مقطع لیسانس و ماستری، نقش خویش را در راستای توسعه و انکشاف پایدار افغانستان ایفا کند. در همین راستا تا کنون تلاش کرده است با رعایت اصل شایستهسالاری در جذب کادر علمی، تفاهمنامههای همکاری با نهادهای تحصیلی داخلی و بینالمللی، انتخاب رویکرد پژوهش محوری در کنار آموزش، کسب اعتبار مرحله دوم تضمین کیفیت، محیطی را فراهم سازد تا با استانداردها و معیارهای ارتقای کیفیت همخوانی داشته باشد. دانشگاه ابن سینا بهرغم همه مشکلاتی که تا کنون تجربه کرده است تلاش نموده است معیارها و استانداردهای مورد نظر تحصیلات عالی برای ارتقای کیفیت در مقطع لیسانس و ماستری را رعایت کند. بدین ترتیب زمینه کسب اعتبار آکادمیک مرحله سوم فراهم شده است که امیدواریم با عبور از آن بیش از پیش زمینه تحقق اهداف استراتژیک این نهاد علمی فراهم شود.
محمد یحیی وقار
رئیس دانشگاه ابن سینا