پنج‌شنبه 17 عقرب 1403 برابر با Thursday, 7 November , 2024

ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا

ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه در سال 1392 در مطابقت با لایحه تضمین کیفیت و اعتباردهی اکادمیک موسسات تحصیلات عالی در تشکیلات دانشگاه ابن سینا اضافه گردید.

ریاست ارتقای کیفیت در ساختار تشکیلاتی دانشگاه، یکی از ریاست های زیرمجموعه معاونت علمی- تدریسی می باشد بنابراین این ریاست به معاونت علمی- تدریسی دانشگاه گزارش‌ده است. همچنین ریاست ارتقای کیفیت به لحاظ ارتباط کاری به کمیته ارتقای کیفیت دانشگاه که معاونت علمی- تدریسی در رأس آن قرار دارد نیز گزارش‌ده می باشد. کمیته ارتقای کیفیت دانشگاه، مسئول نظارت و ارزیابی از عملکردهای کمیته های فرعی ارتقای کیفیت که روئسای دانشکده ها در رأس آنها قرار دارند، می باشد و کمیته های فرعی ارتقای کیفیت موظف اند گزارش های عملکرد سمستروار و سالانه خویش را به کمیته اصلی ارائه بدارند.  

  • شرح وظایف ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه
  • رییس ارتقای کیفیت پالیسی های کمیته ارتقای کیفیت را به اجرا در می آورد و همچنین طرح ها، پلان ها و گزارش های ارزیابی خود را جهت بررسی و تایید به کمیته ارتقای کیفیت ارائه می کند.
  • رییس ارتقای کیفیت برنامه‌های عملیاتی خویش را در مطابقت با لایحه وظایف و پلان‌های عمومی وزارت تنظیم و مطابق آن عمل می‌نماید.
  • رییس ارتقای کیفیت مطابق برنامه عملیاتی وظایف خود را اجرا نموده و به معاونت علمی- تدریسی گزارش می دهد.
  • ریاست ارتقای کیفیت جهت انسجام بهتر در انجام فعالیت های خود با وزارت تحصیلات عالی و سایر نهادهای تحصیلی ارتباط همیشگی و نزدیک برقرار می‌نماید.
  • رییس ارتقای کیفیت یکی از کارمندان خود را به عنوان نماینده جهت برقراری ارتباط با وزارت تحصیلات عالی به وزارت معرفی می‌نماید.
    • شرح وظایف کمیته اصلی ارتقای کیفیت در سطح دانشگاه
  • اجرایی ساختن دستورالعمل های ارتقای کیفیت وزارت تحصیلات عالی؛
  • نظارت بر کمیته های ارتقای کیفیت در سطح دانشکده ها؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در معاونت تحقیقات علمی؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در معاونت علمی- تدریسی؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در معاونت اداری و مالی؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در معاونت امور محصلان؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در ریاست تحصیلات ماستری؛
  • نظارت از برنامه های ارتقای کیفیت در تمامی ریاست ها، آمریت ها و مدیریت های دانشگاه؛
    • شرح وظایف کمیته های فرعی ارتقای کیفیت در سطح دانشکده ها
  • اجرای سیاست های ارتقای کیفیت در سطح دانشکده؛
  • اجرای دستورالعمل های ارتقای کیفیت؛
  • اجرای مصوبات کمیته ارتقای کیفیت در دانشکده؛
  • ارائه گزارش عملکردها به کمیته اصلی ارتقای کیفیت؛
  • ارائه گزارش ربعوار و سالانه به شورای علمی دانشگاه؛
    • چارت تشکیلاتی ساختار ارتقای کیفیت

انجنیر محمدقاسم پناهی از تاریخ 7/3/1402 به اینسو به عنوان رییس ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا فعالیت می‌کند. ایشان دوره لیسه را در سال 1387 در لیسه افغان- ترک شهر مزارشریف به پایان رسانده و با شرکت در امتحان کانکور عمومی به دانشکده انجنیری (دیپارتمنت سیول) دانشگاه بلخ راه یافت و در سال 1392 از این دانشکده به درجه اعلی فارغ گردید. پس از آن ایشان فعالیت های علمی و تدریسی خویش را در شعبه مزارشریف دانشگاه ابن سینا آغاز کرد. وی در سال 1396 تحصیل در مقطع ماستری را آغاز نمود و در سال 1398 در دانشگاه کاشان کشور ایران در رشته استراکچر تحصیلات خویش را در این مقطع نیز به درجه اعلی به پایان رساند. ایشان در کنار فعالیت های علمی و تدریسی به فعالیت های فرهنگی و اجتماعی نیز اقدام نموده است. مدیر مسئولی ماهنامه صدای شاگردان و سردبیری هفته نامه فرهنگی اجتماعی طلوع نوین را می توان به عنوان نمونه ای از این فعالیت ها ذکر کرد. در سال 1401 ایشان اولین مقاله علمی- پژوهشی خویش را تحت عنوان ” طرح اختلاط بهینه‌ی بتن سبک سازه‌یی در برابر حرارت بالا” در مجله عمران شریف دانشگاه صنعتی شریف به نشر رساند.

همچنین در کنار فعالیت های علمی و تدریسی به مدت 11 سال، ایشان سمت های اداری مختلفی را نیز در دانشگاه ابن سینا عهده دار بوده اند که از عمده‌ترین آنها می توان  به 2 سال ریاست دانشگاه ابن سینا در مزارشریف و 5 سال معاونت اداری و مالی این دانشگاه اشاره نمود.

رویکرد ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا در مطابقت با معیارهای تضمین کیفیت وزارت تحصیلات عالی می باشد. در واقع معیارهای تضمین کیفیت وزارت تحصیلات عالی تنظیم کننده اصلی رویکرد ارتقای کیفیت این دانشگاه است. علاوه بر آن رویکرد ارتقای کیفیت در راستای دیدگاه و ماموریت و همچنین در راستای حصول اهداف استراتژیک این دانشگاه می باشد.

چارچوب ارتقای کیفیت و اعتباردهی وزارت تحصیلات عالی

شماره

معیارها

1

ماموریت و استراتژی: موسسه دارای یک ماموریت و پلان استراتژیک واضح می‌باشد که برای تمام شرکای کاری قابل فهم بوده و این پلان اساسات تصمیم‌گیری و تخصیص منابع را برای موسسه فراهم می‌نماید.

1-1

ماموریت

1-2

پلانگذاری استراتژیک

1-3

پلانگذاری تطبیقی

1-4

موثریت سازماندهی

1-5

معلومات عمومی

2

سهمگیری در جامعه و انکشاف: موسسه سهم ارزشمندی را در جامعه، منطقه، محل و انکشاف ملی ایفا می‌نماید. این امر در اهداف استراتژیک منعکس یافته و پیرامون اتخاذ تصامیم و فعالیت‌های کارمندان و محصلان آگاهی می‌دهد.

2-1

فعالیت‌های اکادمیک

2-2

اشتغال و سهمگیری کارمندان

3-2

اشتغال و سهمگیری محصلان

3

حاکمیت، رهبری و اداره: حاکمیت، رهبری و اداره موسسه روی رسیدن به ماموریت و اهداف استراتژیک آن متمرکز می‌باشد.

3-1

حاکمیت

3-2

رهبری

3-3

اداره

3-4

اصول اخلاقی

4

منابع مالی و اداری: منابع موسسه غرض نیل به ماموریت و پلان استراتژیک تخصیص داده شده و تنظیم می‌گردد.

4-1

پلانگذاری مالی

4-2

مدیریت مالی

4-3

سیستمهای مالی

4-4

حسابدهی

5

برنامه‌های اکادمیک: برنامه‌های اکادمیک با ماموریت موسسه مطابقت داشته و غرض کسب اطمینان از آوردن اصلاحات دوامدار بررسی و مرور می‌شود.

5-1

نیازمندیهای برنامه

5-2

نظارت سالانه برنامه‌ها

5-3

مرور برنامه

5-4

پیداگوژی

5-5

ارزیابی

5-6

آموزش الکترونیک (استفاده از تکنالوژی)

5-7

مشارکت جمعی

6

تحقیق: موسسه در نظر دارد تا فعالیت‌های تحقیقی خویش را انکشاف داده و اطمینان می‌دهد که استادان به طور فعال در کارهای تحقیقی مشغول می‌باشند.

6-1

فعالیت‌های تحقیق

6-2

حمایه

6-3

آموزش

7

استادان و کارمندان: موسسه استادان و کارمندان خویش را مقرر، مدیریت و انکشاف داده تا اطمینان دهد که قادر به رسیدن به ماموریت و اهداف استراتژیک خویش می‌باشد.

7-1

ظرفیت اکادمیک

7-2

ظرفیت غیراکادمیک

7-3

پالیسی‌ها و پروسه استخدام

7-4

فعالیت‌های استادان

7-5

فعالیت کارمندان

7-6

انکشاف مسلکی

7-7

آزادی‌های اکادمیک

7-8

شکایت کارمندان

8

تجارب محصل: موسسه از ایجاد فضای مثبتی اطمینان می‌دهد که در آن محصلان می‌توانند بهتر بیاموزند، انکشاف یابند و موفقیت کسب کنند.

8-1

معلومات محصلان

8-2

پیشنهادات و نظریات محصلان

8-3

مهارتهای فارغ‌التحصیلان

8-4

خدمات و حمایه محصلان

8-5

انصاف و عدالت

8-6

پالیسی نظم و دسپلین و طرزالعمل ها

9

بهبود و ارتقای کیفیت: موسسه غرض بررسی و اصلاحات دایمی در کیفیت جنبه‌های فعالیت‌هایش ساختارها و پروسه‌هایی را روی دست دارد.

1-9

نهاد و مدیریت

2-9

منابع

10

کتابخانه و منابع معلوماتی: موسسه دسترسی محصلان و استادان به کتابخانه و منابع معلوماتی مناسب را مهیا می‌سازد-

1-10

ظرفیت

2-10

مدیریت

3-10

دسترسی

11

تدریس، تکنالوژی معلوماتی و سهولتها: املاک موسسه تحصیلی و زیربنای تکنالوژی معلوماتی در دستیابی به ماموریت و اهداف استراتژیک موسسه کافی می‌باشد.

11-1

سهولت‎‌های تدریسی

11-2

تکنالوژی معلوماتی

11-3

تسهیلات

11-4

صحت، مصوونیت و امنیت

دانشگاه ابن سینا همواره تلاش کرده است که در راستای سیاست های ارتقای کیفیت وزارت تحصیلات عالی برنامه های ارتقای کیفیت را در امور علمی، آموزشی، اداری و تحقیقاتی اجرایی نماید. این دانشگاه همواره برای تفتیش و ارزیابی فعالیت های خویش از جانب وزارت تحصیلات عالی آمادگی لازم را داشته است.

  • دانشگاه ابن سینا در سال 1394 مرحله اول تضمین کیفیت و اعتباردهی را سپری نمود.
  • دانشگاه ابن سینا در سال 1397 مرحله دوم تضمین کیفیت و اعتباردهی را سپری نمود.
  • دانشگاه ابن سینا در سال 1400 آمادگی لازم را برای سپری نمودن مرحله سوم اخذ نموده بود. اما به دلیل تحولات سیاسی که در آن سال اتفاق افتاد، سپری نمودن مرحله سوم تضمین کیفیت و اعتباردهی با تاخیر مواجه شد.
  • دکتر علی یاور اکبری دانش آموخته دکترای رشته ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی ایران است. نامبرده مدرک لیسانس خویش را در رشته روابط عمومی نیز از دانشگاه علامه طباطبایی اخذ نموده و مدرک ماستری خویش را در رشته ارتباطات از دانشگاه صدا و سیما به دست آورده است. دکتر علی یاور اکبری اکنون به عنوان رییس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه ابن سینا فعالیت می کند. ایشان از سال 1393 تا سال 1395 عهده دار ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا بوده است.
  • استاد محمدیحیی وقار دانشجوی مقطع دکترای مدیریت دولتی در دانشگاه تهران است. نامبرده مدرک لیسانس و ماستری رشته مدیریت را از موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ایران به دست آورده است. استاد محمدیحیی وقار از اعضای هیأت موسس دانشگاه ابن سینا می باشد و در حال حاضر به عنوان رییس این دانشگاه فعالیت می کند. استاد وقار از سال 1395 تا سال 1397 عهده دار ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا بوده است.
  • دکتر محمدجواد حیدری دانش آموخته دکترای جامعه شناسی و توسعه در دانشگاه تهران است. نامبرده مدارک لیسانس جامعه شناسی، لیسانس اقتصاد و ماستری اقتصاد را نیز از دانشگاه تهران به دست آورده است. در حال حاضر ایشان به عنوان معاون علمی- تدریسی دانشگاه ابن سینا فعالیت می کند. دکتر محمدجواد حیدری از سال 1397 تا سال 1399 عهده دار ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا بوده است.
  • استاد مظفر خاوری دانش آموخته مقطع ماستری رشته روابط بین الملل در دانشگاه تهران است. نامبرده مدرک لیسانس خویش را در رشته علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران به دست آورده است. در طول مدت فعالیت دانشگاهی، ایشان در سمت های چون رییس دانشگاه ابن سینا و معاون اداری و مالی این دانشگاه فعالیت نموده است. استاد خاوری از سال 1399 تا سال 1401 عهده دار ریاست ارتقای کیفیت دانشگاه ابن سینا بوده است.

ریاست ارتقای کیفیت در راستای کسب اعتبار اکادمیک برنامه های زیر را به صورت مستمر اجرا می کند.

  • ارزیابی فعالیت های تمام واحدهای اداری و گزارش دهی به آمران مافوق؛
  • تنظیم چک لیست های تمام بخش های علمی و اداری و پیشنهاد آنها به کمیته ارتقای کیفیت جهت تایید؛
  • برگزاری ورکشاپ ها و سمینارها برای مسئولین دانشگاه جهت آشنایی با معیارهای تضمین کیفیت؛
  • پیشنهادات لازم به مراجع مربوطه جهت تعدیل ساختارها و فرآیندها مطابق اصول وزارت تحصیلات عالی؛

آدرس: کارته 4، مقابل وزارت تحصیلات عالی، دانشگاه ابن سینا، ریاست ارتقای کیفیت

ایمیل: [email protected]  

شماره تلفن: 795672372(93+)