رونمایی از کتاب منطقه‌ای شدن سیاست جنایی در قبال جرایم سازمان یافته در دانشگاه ابن‌سینا

کتاب منطقه‌ای شدن سیاست جنایی در قبال جرایم سازمان یافته به روز پنجشنبه ۲ عقرب سال ۱۳۹۸ خورشیدی در تالار علامه محمد اسماعیل مبلغ در دانشگاه ابن‌سینا رونمایی شد. دراین برنامه شماری زیادی از استادان دانشگاه‌ها، دانشجویان حقوق وفرهنگیان حضور داشتند.

در آغاز برنامه دکتر احمد رضا صادقی، نویسنده کتاب واستاد دانشگاه ابن‌سینا توضیحات مختصری را در رابطه به کتابش برای حاضرین در تالار ارایه کرد. وی افزود که بحث سیاست جنایی در کشورهای جهان اول بحث جا افتاده ومطرحی است، اما در کشورهای جهان سوم وکشورهای منطقه یک بحث تازه و جدید است. به گفته دکتر صادقی، به دلیل کمرنگ بودن و نو بودن این بحث در آسیا وبالخصوص کشورهای عضو سازمان اکو سبب شد که به این مساله بپردازم. وی یادآور شد که هرچند سازمان اکو یک سازمان اقتصادی است، اما از آنجایکه یک واحد کوچک در درون این سازمان به جرایم سازمان یافته اختصاص داده شده وبرعلاوه ظرفیت‌های موجود در این سازمان می‌تواند این فرصت را خلق کند که به سیاست جنایی در قبال جرایم سازمان یافته پرداخت، به این مساله پرداختم.

دکتر صادقی علاوه کرد که برعلاوه، جرایم تروریستی، قاچاق انسان، مواد مخدر وامثالهم در قلمرو جغرافیایی اعضای سازمان اکو وجود دارد که از جرایم سازمان یافته به شمار می‌رود واین امر سبب شد که به این مساله بپردازم.  وی برای مبارزه با این مساله در درون کشورهای عضو اکو افزود که شیوه تلفیق بر مبنای منافع ملی و فراملی می تواند بعنوان بستر و شروع کننده فرایند منطقه­ای شدن سیاست جنایی در این منطقه محسوب می­گردد. سپس می­توان از شیوه هماهنگ سازی و در نهایت یکسان سازی قواعد و مقررات و نهاد­های عدلی و قضایی در این راستا مدد جست. که البته ایشان در ضمن بحث هر یک شیوه های منطقه­ای شدن سیاست جنایی، به بیان چالشهای هر یک از این رشوه­ها در تحقق این رویکرد در منطقه اکو پرداخت.

دکتر غلام حیدر علامه استاد دانشگاه ابن‌سینا و مرستیال لوی سارنوالی افغانستان از سخنرانان این برنامه بود. وی یادآور شد که در آغاز حقوق جزای که فعلا در سطح بین‌الملل مطرح است، جزء حقوق داخلی کشورها بود ولی براساس مراوده‌ها، داد وگرفت‌های که در سطح کشورها بوجود آمد، این امر انکشاف پیدا کرد و به سطح بین‌الملل کشانیده شد. به گفته دکتر علامه، شماری از مجرمان و افراد تبهکار از قلمرو کشوری که در آن جا جرمی را مرتکب شده بودند خارج و درکشورهای دیگر مسکن گزین می‌شدند که این امر سبب شد تا کشورها برای مبارزه با مجرمان به تشکیل یک سلسله قوانین بین‌المللی بزنند که حاصلش همین حقوق جزای بین الملل است.

دکتر علامه یادآور شد که قوانین در سطح کشورها وحتی در سطح بین‌الملل یک سلسله کاستی‌ها را به همراه داشت که کشورها با پیوستن به کنوانسیون‌ها در حقیقت به رفع آن پرداختند. وی یاد آور شد که تحقیقات جناب دکتر صادقی در این حوزه حاصل چندین سال تحقیق وپژوهش در این عرصه است که به عنوان پایان نامه دکترایش پذیرفته شده واکنون در دانشگاه‌ها از آن به عنوان منابع درسی استفاده می‌شود.

دکتر محمد یحیی بلاغت استاد دانشکده حقوق دانشگاه کاتب از سخنرانان دیگر برنامه بود. وی یادآور شد که سیاست جنایی یک نوع تحلیل جنایی است که تازه و نو می‌باشد ودر کشورهای دیگر جا افتاده و مورد پذیریش است. وی یاد آور شد که سیاست جنایی بیشتر الگو برداری شده از بخش طب است که با ارایه نسخه‌ها وتوصیه‌‌ها در پی پیش‌گیری و امر مبارزه با جرایم سازمان جنایی است.

دکتر بلاغت یادآور شد که افغانستان از جمله کشورهای عضو سازمان اکو است که در آن از اینگونه جرایم وجود دارد و این یک نیاز جدی است که خوشبختانه جناب دکتر صادقی به آن پرداخته است. وی یادآور شد که این کتاب با ادبیات بسیار خوب وبالایی نوشته شده که سطح تحلیل در آن نیز بالاست.

کتاب منطقه‌ای شدن سیاست جنایی در قبال جرایم سازمان یافته توسط انتشارات نشر واژه با تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در کابل به چاپ رسیده است.