سمینار علمی بررسی بیماری هلندی و نفرین منابع در اقتصاد افغانستان

سمینار علمی توسط دیپارتمنت اقتصاد تجارتی دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه ابن سینا، تحت عنوان بررسی بیماری هلندی و نفرین منابع در اقتصاد افغانستان با سخنرانی استاد محمدامیر نوری، معاون علمی –  تدریسی دانشگاه ابن سینا و محمد رضا فرزام استاد دانشگاه کابل به تار یخ ۲۴/۰۷/۱۳۹۸  ساعت ۱۱:۰۰ قبل از ظهر در تالار علامه محمد اسماعیل مبلغ در دانشگاه ابن سینا بر گزار شد.

در ابتدا دکتر محمد جواد حیدری ضمن خوشامد گویی به حاضرین و مهمانان، به معرفی سخنرانان و موضوع مورد بحث آنان پرداختند. در ادامه استاد محمدامیر نوری، ارائه خود را با مقدمه و تعریفی از بیماری هلندی آغاز نمودند. به شواهد تاریخی بحث پرداختند و این مشکل را در اقتصاد افغانستان مورد ارزیابی قرار دادند. همچنین با آمارها و ارقامی که گردآوری کرده بودند، دو دولت فعلی (وحدت ملی) و گذشته (حامد کرزی) را از این حیث مورد مقایسه قرار دادند و ثابت کردند چنین مشکلی در دولت گذشته با شدت بیشتری وجود داشته است.

بعد از این ارائه، استاد محمدرضا فرزام، سخنرانی خود را در مورد نفرین منابع و چگونگی موجودیت آن در اقتصاد افغانستان شروع نمودند. ایشان بعد از مقدمه، به مفاهیم و مطالب تئوریکی و مثال های واقعی در این زمینه پرداختند. همچنین ایشان به راهکارهای موفقانه کشورهایی اشاره کردند که در زمینه بکارگیری منابع طبیعی در راستای رشد و انکشاف اقتصادی شان، بسیار عالی عمل کردند؛ مثل کشورهای ناروی، بوتسوانا و آلاسکا. کشورهایی هم مانند سیرالیون که دارای منابع عظیم الماس بودند و بجز جنگ های داخلی هیچ سودی از این موضوع نبردند، شامل کشورهایی است که دچار نفرین منابع شده اند. در آخر ایشان به این نکته اشاره کردند که منابع طبیعی نه عاملی برای رشد است و نه مانعی برای آن؛ بلکه بستگی به سیاست های دولت و نحوه استفاده از آنها دارد که کدام یک از این دو اتفاق بیفتد.

در انتها، دکتر حیدری ضمن تشکر از سخنرانان، حاضرین و مهمانان، ختم جلسه را اعلام فرمودند.