صلح پایدار بر مبنای روش عدم تشدد

برنامه صلح پایدار بر مبنای روش عدم تشدد روز چهار شنبه ۵ سرطان ۱۳۹۸ خورشیدی در دانشگاه ابن‌سینا برگزار شد. این برنامه که از سوی گروه مطالعات صلح و منازعه افغانستان راه اندازی شده بود، رو.ی چگونگی رسیدن به صلح بحث صورت گرفت. سخنرانان برنامه، دکتر محمدامین احمدی،ریئس دانشگاه ابن‌سینا، دکتر فیض محمد حلاند استاد پوهنتون کابل و همچنان استاد حمیدالله ناطق مشاور ارشدا نستیتوت صلح ایالات متحده آمریکا در افغانستان بودند.

برنامه با گردانندگی عبدالناصر فولاد وتلاوت آیت چندی از کلام مجید توسط قاری برنامه آغاز شد. اولین سخنران برنامه دکتر محمد امین احمدی بود. ایشان برای رسیدن به صلح پایدار با استفاده از روش عدم تشدد تاکید کرده و افزود که دو راه برای استفاده از روش عدم تشدد وجود دارد که شهروندان می‌توانند از آن استفاده کنند. یکی اخذ مجوز از حکومت برای راه پیمایی واعتراض جمعی و دوما درج عرایض وشکایات به دادگاه عالی کشور. بگفته دکتر احمدی، هرگاه از این طریق کسی صدای شما را نشنید آنزمان است که راه برای نافرمانی مدنی باز می‌شود.

دکتز امین احمدی به پیشینه نافرمانی مدنی نیلسون ماندلا در افریقای جنوبی، مهاتما گاندی در هند و مارتین لوترکینگ در آمریکا اشاره کرده وافزود که تغییرات و ماندگاری آن‌ها برعدم تشدد بود. وی علاوه کرد که اگر در افغانستان به اینگونه اعتراضات مدنی نگاهی انداخته شود یکی از آن‌ها جنبش روشنایی بود. به گفته دکتر احمدی، تنها مشکل که جنبش روشنایی داشت ادبیات آن بود که بیشتر شباهت به ادبیات انقلابی‌ها داشت تا نافرمانی‌ مدنی. دکتر احمدی علاوه کرد که تمام اینگونه اعتراضات برای اینست که از خشونت جلوگیری شود و به خواست شان از طریق عدم تشدد برسند و هرگاه اینگونه اعتراضات و نافرمانی‌ها به نتیجه نرسد احتمال برز خشونت ممکن است.

دکتر فیض محمد حلاند استاد پوهنتون کابل یادآور شد که در اعتراضات مبنی بر عدم تشدد بیشتر رهبران ومدیران در خط اول قرار دارند وجامعه را رهبری می‌کنند درحالیکه در اعتراضات ونافرمانی‌های که همراه با تشدد همراه است رهبران از راه‌های دور، مخفیگاه‌ها و بیرون از حلقه مردم تلاش دارند که وضعیت را مدیریت وکنترول کنند. وی علاوه کرد که در نافرمانی‌ها هدف و چارچوب کار روشن است واگر این مساله برای مردم روشن و واضح نباشد اعتراض به نتیجه نمی‌رسد.

حمیدالله ناطق مشاور ارشدا نستیتوت صلح ایالات متحده آمریکا در افغانستان یاد آور شد که برای حل نزاع و مساله باید راه‌های مختلف را جستجو کنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم در غیرآنصورت تاکید و پافشاری بر مساله نه تنها که ما را کمک نمی‌کند بلکه به نزاع بیشتر و خلق مسایل متعدد دیگر نیز می‌شود.

ختم برنامه با طرح پرسش‌های از سوی حاضر در تالار همراه بود که مهمانان برنامه به آنان پاسخ ارایه کردند.