نشست علمی تحت عنوان مسئولیت دولت‌ها براساس قوانین بشردوستانه بین‌المللی و نقش آن در صلح سازی پیچیده در افغانستان روز پنجشنبه ۱۸ دلو  ۱۳۹۷با حضور شخصیت‌های سیاسی، فرهنگی، مدنی، استادان دانشگاه و دانشجویان در تالار علامه محمداسماعیل مبلغ در دانشگاه ابن‌سینا برگزار شد.

آغاز برنامه همراه بود با صحبت‌های ابوالاحرار رموز پور، نماینده دفتر حقوق بشر یوناما در کابل. وی از افزایش تلفات ملکی از سال ۲۰۰۹ به این سو توضیحات ارایه کرد و علاوه کرد که دولت و طالبان هر دو در تلفات نیروهای ملکی دست داشته اما نقش مخالفان دولت در زمینه بیشتر بوده‌است.

ابوالاحرار رموز همچنان گفت که دفتر حقوق بشر یوناما سالانه گزارش‌های را جمع‌آوری، مستند‌سازی و ارایه می‌کند تا همه طرف‌های درگیر جنگ و منازغه را متوجه سازند که براساس قانون بشردوستانه بین‌الملل افراد ملکی از هرگونه تعرض مصؤن است و نباید آسیب ببینند، اما برداشت متفاوت گروه‌های مخالف دولت از این ماده قانون سبب شده‌است که آنان همچنان قاضی‌ها، کارمندان دولت و مؤسسات را هدف قرار بدهند و به آنان به عنوان طرف قضیه نگاه کنند.

دکتر محمدامین احمدی، رییس دانشگاه ابن‌سینا در رابطه به نقش قوانین بشردوستانه بین المللی در مشروعیت زدایی بین‌المللی از طالبان صحبت کرد. وی در رابطه به مشروعیت زدایی طالبان در سطح بین الملل اشاره کرده وا فزود که از جهات مختلف ممکن است طالبان را تحت فشار قرار دهیم. دکتر احمدی افزود که اول تلاش کنیم که مشروعیت جنگ جاری را در کشور زیر سوال ببریم و از نگاه مذاهب اسلامی به صراحت روشن می‌توان گفت که جنگ جاری هیچ‌گونه توجیه مذهبی ندارد. علاوه بر آن، براساس ترم حقوقی نمیتوان کشور را اشغال شده خواند که طالبان جنگ شان را جهاد عنوان می‌کند. بگفته دکتر احمدی، طالبان با استفاده از ادبیات تکفیری می‌خواهد به جنگ جاری شان مشروعیت مذهبی ببخشد درحالیکه ادبیات مذاهب چهارگانه اهل تسنن و مذهب اهل تشیع آن را نمی‌پذیرد.

دکتر محمد امین احمدی همچنان علاوه کرد که طالبان را با چنین رفتارشان باید به چالش بکشیم و بپرسیم که حنفی هستند یا سلفی و اگر بپذیرندکه حنفی است مذهب حنفی اجازه چنین جنگ را نمیدهد واگر بگویندکه سلفی دیگر جایگاه و پایگاه اجتماعی خودرا در میان شهروندان افغانستان از دست می‌دهند و جنگ جاری در کشور خاموش می‌شود. به گفته دکتر احمدی، علما این مساله را به به دلیل ترس که دارند به صراحت اعلان نمی کنند.

دکتر محمدامین احمدی بیان داشت که بر اساس حقوق بشردوستانه بین‌الملل افراد ملکی و غیرنظامی از هرگونه تعرض و حمله مصؤن است، اما طالبان همواره افراد ملکی و غیرنظامی را هدف قرار داده و می‌دهند که این کار آنان از یک طرف نقض صریح حقوق بشر دوستانه بین‌الملل است واز جانب دیگر جنایت جنگی نیز به حساب می‌آید. بگفته دکتر احمدی،. باوجودی که در قانون بشردوستانه بین الملل تاکید برآنست که طرفین درگیر تلاش کنند تا به غیرنظامیان اسیب نرسانند، اما طالبان نه تنها که برای حفاظت از جان غیر نظامیان تلاش نکرده‌اند بلکه برای تلفات آن نیز یک توجیه مذهبی دیگر ساخته اندکه آنان نیز به بهشت می‌روند.

دکتر احمدی علاوه کرد که دولت‌ها موظف اند که از چنین گروه‌ها در گام نخست حمایت نکنند و تلاش کنند که با وارد کردن فشار سیاسی، اقتصادی و نظامی آنان را وادار به صلح کنند. علاوه بر آن،  دولت افغانستان می‌توانند در چارچوب معاهدات چند جانبه بین الملل که حقوق بشر دوستانه بین‌الملل یکی از آنهاست علیه کشورهای که از این گروه‌ها حمایت می کنند شکایت درج کنند. بکفته دکتر احمدی حمایت دولت‌ها از این گروه‌ها به معنای نقض معاهدات چند جانبه بین المللی به حساب می‌‎آید.

برای دیدن ویدیوی این برنامه روی لینک زیر کلیک کنید.