مشروعیت زدایی از جنگ در صلح سازی در افغانستان

نشست علمی نقد و بررسی جامع مذاکرات صلح در افغانستان تحت عنوان” مشروعیت زدایی از جنگ در صلح سازی در افغانستان” روز پنجشنبه ۱۱ دلو ۱۳۹۷ خورشیدی از سوی دانشگاه ابن ‌سینا در تالار علامه محمد اسماعیل مبلغ برگزار شد. در این برنامه استادان دانشگاه‌ها، اعضای جامعه مدنی، فرهنگیان و دانشجویان اشتراک ورزیده بودند.

سخنرانان این نشست علمی دکتر محمد امین احمدی رییس دانشگاه ابن‌سینا، استاد شعیب صیقل رییس تعلیمات اسلامی وزارت معارف و استاد وزیر محمد سعیدی استاد شرعیات دانشگاه سلام بودند. علی امیری استاد دانشگاه ابن‌سینا برنامه را با توضیحات مختصر در رابطه به سلسله نشست‌های علمی که از سوی دانشگاه ابن‌سینا پیرامون صلح راه‌اندازی شده، آغاز کرد.

دکتر احمدی رییس دانشگاه ابن‌سینا صحبتش را از جنگ جاری در کشور اغاز کرد و افزود که طالبان در طول این ۱۷ سال جنگ در حقیقت از یک عقبه و پشتوانه فکری برخوردار بوده که دست به چنین مقاومتی زده‌اند ودر غیر آن چنین مقاومت ممکن نیست. اوئ علاوه کرد که مذاهب اسلامی اجازه چنین جنگ را علیه سربازان امنیتی کشور نمی‌دهد. به گفته دکتر احمدی، عدم هماهنگی جریان های مذهبی و علمای دینی سبب شده که این جنگ همچنان با پشتوانه فکری دوام پیدا کند.

محمد شعیب صیقل در رابطه به جنگ جاری در کشور گفت که منابع دینی ما بگونه هست که هرکسی از آن یک تفسیری را بیرون میدهد و برای مشروعیت بخشی جنگ از آن استفاده می‌کند. به گفته او، همین امر سبب شده که تفاسیر گوناگون از جنگ داشته باشیم و شاهد تداوم چندین ساله جنگ در افغانستان باشیم.

مولوی وزیر محمد نیازی از سخنرانان دیگر برنامه بود. او افزود که جنگ جاری در کشور یک جنگ تحمیلی بوده که مشروعیت دینی و مذهبی ندارد. نشست‌های علمی دانشگاه ابن‌سینا در رابطه به صلح و بررسی آن همچنان ادامه خواهد داشت و در نشست‌های بعدی راجع به تضعیف مشروعیت منطقه ای و جهانی طالبان با استناد به مسایل امنیتی و حقوق بشر دوستانه ( قوانین بین المللی حاکم بر جنگ) و فعال سازی جامعه مدنی و گروه­های اجتماعی ذینفع ( زنان، احزاب، رسانه­ها، اقوام… اقلیت­های مذهبی) که گفتمان طالبان را به چالش می­کشند، پرداخته خواهد شد.