نقد و بررسی جامع مذاکرات صلح در افغانستان

مهم ترین مشکل فراروی روند مذاکرات صلح کنونی متقاعد ساختن طالبان به قبول صلح پایدار و عادلانه است. طالبان از یک­سو به دلیل تداوم جنگ خود را به عنوان یک قدرت نظامی که تا حدودی از عقبه فرهنگی و مردمی نیز برخوردار است تثبیت کرده است، و از سوی دیگر به دلیل خشونت نظامی و جنگی ای خویش اندک اندک به عنوان یک نیروی سیاسی- نظامی از سوی منطقه و جهان درحال پذیرش است. طالبان هم­چنان نظام مبتنی بر قانون اساسی موجود و دولت برآمده از آن را به رسمیت نمی­شناسد، در حالی­که این نظام مورد حمایت اقشار وسیعی از جامعه است که آن را گزینه بهتر از نظام طالبانی می­دانند. اکنون، سوال اساسی این است که چگونه می­توان طالبان را به قبول پیمان صلحی متقاعد کرد که خواسته­های این اقشار، تأمین و نظام مبتنی بر قانون اساسی، نه نظام طالبانی، ستون اصلی آن باشد.

به نظر می­آید دولت افغانستان و حامیان نظام بدون اجرای هماهنگ سه پالیسی اساسی  نمی­تواند به این هدف اساسی دست یابند:

۱- مشروعیت زدایی از جنگ در نزد عقبه فرهنگی طالبان.

۲- تضعیف مشروعیت منطقه ای و جهانی طالبان با استناد به مسایل امنیتی و حقوق بشر دوستانه ( قوانین بین المللی حاکم بر جنگ)

۳- فعال سازی جامعه مدنی و گروه­های اجتماعی ذینفع ( زنان، احزاب، رسانه­ها، اقوام… اقلیت­های مذهبی) که گفتمان طالبان را به چالش می­کشند.

در این سلسله نشست­ها کوشش می­شود مذاکرات صلح جاری و اساساً از روند جاری صلح با طالبان از این چشم اندازی که توضیح داده شد توسط صاحب نظران و شرکت کنندگان بررسی گردد.