محفل رونمایی از آثار حسین نایل در دانشگاه ابن‌سینا

مراسم رونمایی از کتاب شش جلدی «مسایل هزاره» گردآوری استاد فقید مرحوم حسین نایل به تاریخ ۱۱ اسد ۱۳۹۷ به همت بنیاد اندیشه، دانشگاه ابن‌سینا و خانه ادبیات افغانستان در تالار علامه محمداسماعیل مبلغ برگزار شد.

قبلا سه کتابِ «سرزمین و رجال هزاره جات»، «ساختار طبیعی هزاره جات» و «جستارها (در عرصۀ تاریخ، رجال و فرهنگ)» اثر خامۀ دانشمند فقید استاد نایل توسط همین بنیاد به نشر رسیده است. مجموعۀ جدید مشتمل بر صدها مقاله در موضوعات مختلف است که در خلال سال ها توسط استاد فقید از منابع مختلف جمع آوری و در شش جلد تنظیم شد ه است. این مجموعه برای نخستین بار توسط بنیاد اندیشه به زیور طبع آراسته شده است.

در این برنامه، نخست حسین حیدربیگی، مسئول انتشارات بنیاد اندیشه به سخنرانی پرداخت. آقای حیدربیگی ضمن خوش‌آمدگویی و عرض تبریک به مناسبت چاپ این کتاب‌ها، گزارشی را در مورد مراحل چاپ آثار حسین نایل ارایه کرد. در ادامه آقای حیدربیگی افزود که بنیاد اندیشه در سلسلۀ کارهای خود آثار علامه محمداسماعیل مبلغ که دو مجموعۀ آن قبلاً چاپ شده است را نیز به پایان خواهد رساند.

علی امیری، نویسنده و استاد دانشگاه ابن‌سینا سخنران بعدی این برنامه بود. آقای امیری گفت که این کتاب یک اثر تألیفی و محصول خامۀ استاد نایل نیست، بلکه مجموعۀ پراکنده در موضوعات مختلف است. بحث کردن راجع به سبک و ساختار و تنظیم مطالب و منطق آن در اینجا مورد ندارد و من تنها می‌خواهم که این مجموعه را معرفی کنم. مسائل هزاره شامل شش جلد است و نام آن از سوی نویسنده انتخاب شده که با مسمایی برای این مجموعه است زیرا تمامی مسائل هزاره‌ها اعم از فرهنگ، عمران، جغرافیا، سیاست، ادبیات، تاریخ، زبان، مسایل اجتماعی و معیشتی و… را در بردارد. این مجموعه شامل مقالات مختلف است و آقای نایل برای چهار جلد آن مقدمه نوشته است. مقاله‌های این مجموعه هم از پژوهشگران خارجی و هم از پژوهشگران و محققان داخلی است. وی گفت شیوۀ‌ نایل در این مجموعه به شکل دایره‌المعارفی است که گردآورندۀ آن از هر بوستانی گلی را برگزیده است. آقای امیری گفت که از گزارش‌های تلویزیونی و روزنامه‌ای تا مقالات تحقیقی، از داستان‌های سوسیالیستی تا شعرهای عاشقانه‌، از سفرنامه‌های شخصیت‌ها تا خاطره‌های آن‌ها را می‌توان در این مجموعه پیدا کرد و از خواندن آن‌ها لذت برد. از نظر امیری محتوای این مجلدات به طور کل به بخش مقالات، گزارش ها و اسناد حقوقی قابل تقسیم است. مقالات اعم از ترجمه و تألیف است و گزارش ها به گزارش سیاسی و ورزشی تقسیم می شود. گزارش های از وضع معارف، اقتصاد و مسایل اجتماعی هم است و لی عمدۀ گزارش ها را سفر شاه و صدر اعظم و مسایل ورزشی تشکیل می دهد.

در نهایت علی امیری زنده‌یاد حسین نایل را یکی از قلم‌به‌دستان دردمند و پردغدغه خواند و اشاره کرد که با پشتکار تمام، هزاران صفحه کتاب را از خود به یادگار گذاشته که ما اکنون شاهد رونمایی آن هستیم.

در ادامه دین‌محمد جاوید به سخنرانی پرداخت و ضمن اشاره به روند چاپ آثار زنده‌یاد حسین نایل، از کارنامه‌های او و مجموعۀ شش جلدی «مسائل هزاره»اش به نیکی یاد کرد و او را مرد قلم‌زن برای مردم ستم‌دیده‌اش معرفی کرد که تنها نوشتن در مورد این مردم او را آرامش می‌بخشیده و رضایت هدیه می‌کرده است. جاوید سخنان امیری را در بارۀ «مسائل هزاره» تأیید کرد و گفتنی‌های خویش را بازهم معرفی‌گونه حول این مجموعۀ ارزشمند به پایان برد.

در این برنامه عباس رضایی، محمد جاوید و مرتضی برلاس به خوانش شعر پرداختند و آقای دلتمور و داود هدایت دمبوره نواختند.

در نهایت این برنامه با رونمایی آثار استاد حسین نایل توسط چهره‌های سرشناس ادبی و فرهنگی به پایان رسید.