آموزش الکترونیک و دولت‌داری خوب

کتاب «معماری زیربنای ملی برای آموزش الکترونیک» نوشتۀ دکتر محمدسلیم ساعی، استاد دانشکده کامپیوتر  ساینس دانشگاه ابن‌سینا روز چهارشنبه ۲۷ سرطان ۱۳۹۷ در تالار علامه محمداسماعیل مبلغ رونمایی شد.

این کتاب بر پایۀ پایان‌نامۀ دکترای آقای ساعی و مجموعه‌ای از مقالات ایشان که در طول سال ها در ژورنال های مختلف نشر شده است، تدوین یافته و توسط انتشارات دانشگاه تالین در استونیا به زبان انگلیسی به چاپ رسیده است.

در مراسم رونمایی از این کتاب دکتر محمدامین احمدی، رئیس دانشگاه ابن‌سینا، دکتر یحیی وقار استاد رشتۀ مدیریت در این دانشگاه و دکتر سلیم ساعی استاد رشتۀ کامپیوتر ساینس دانشگاه ابن‌سینا سخنرانی کردند.  دکتر احمدی که در این برنامه در مورد «اهمیت تحقیق در علوم تخنیکی – اجتماعی» صحبت می‌کرد در ابتدا نخستین اهمیت تحقیق را این دانست که در واقع تحقیق بُعد آموزشی یک دانشگاه را تقویت می‌کند. آموزش و انتقال معلومات در صورتی خوب و مفید خواهد بود که همراه با تحقیق باشد.

رئیس دانشگاه ابن سینا در ادامه افزود که اگر مبنای توسعه را علم و دانش بدانیم، باید این را هم مدنظر داشته باشیم که علم و دانش از راه تحقیق گسترش پیدا می‌کند. دانش از رهگذر تحقیق و پژوهش کاربردی می‌شود. کاری که اقای دکتر ساعی در این اثر انجام داده تنها تولید دانایی نیست، بلکه با طراحی یک مدل برای حکومت داری الکترونیک و آموزش الکترونیک، راه تأثیر گذاری دانش را در بهبود وضعیت عمومی و اداره کشور نشان داده است.

موضوع سخنرانی دکتر محمدیحیی وقار «نقش حکومت‌داری الکترونیک در حکومت‌داری خوب» بود. او به تفصیل شیوه‌های گوناگون مدیرت و تحول در رویکردهای مدیریتی را توضیح داد و با توضیح نسبت حکومت داری خوب و حکومت الکترونیک، تأکید کرد که بدون کاربرد تکنولوژی اطلاعاتی در امر مدیریت کشور، امکان ایجاد حکومتداری خوب ممکن نیست.

در پایان دکتر محمدسلیم ساعی، نویسندۀ کتاب «معماری زیربنای ملی برای آموزش الکترونیک» به ایراد سخن پرداخت. دکتر ساعی در ابتدا از رهبری دانشگاه ابن‌سینا به خاطر فراهم سازی زمینۀ بحث‌های تخنیکی سپاس‌گزاری کرد. ایشان استفادۀ مؤثر از تکنالوژی معلوماتی را زمینۀ خدمات بهتر، زمینۀ جلوگیری از فساد اداری و راپوردهی و راپورگیری دقیق توصیف کرد. از دید ایشان افغانستان در یک فرصت مناسب قرار دارد و می‌تواند باتوجه به زیرساخت‌ها و کمک‌های جامعۀ جهانی، از لحاظ تکنالوژی در حکومت‌داری زمینه‌های بهتری را برای خود بسازد.

دکتر ساعی گفت تلاش کرده است که بین مهارت تکنولوژیک و محیط اجتماعی پیوند برقرار کند و در تحقیق کنونی زمینه های اجتماعی را نیز از نظر دور نداشته است. ساعی تأکید کرد که با بررسی چندین تا مدل و توجه به معایب و نواقص آنها، مدل جدیدی از حکومت داری و آموزش الکترونیک را در این کتاب طراحی کرده است که سبب سهولت، سرعت و دقت در کار حکومت داری می شود.

ساعی در این پژوهش روی کشورهای افغانستان، پاکستان و استونیا کار کرده است. افغانستان به عنوان کشوری که دسترسی کمتری به تکنالوژی در حکومت‌داری دارد، پاکستان در سطح میانه و استونیا به عنوان کشوری که در سطح بالایی از دسترسی به تکنالوژی برخوردار است، نمونۀ مورد مطالعۀ این تحقیق بوده است.