کتاب نماینده در دانشگاه ابن‌سینا نقد و بررسی شد

کتاب نماینده (زندگی، کارنامه و دیدگاه‌های سیاسی محمداکبر نرگس) نوشتۀ ایوب آروین به روز پنج‌شنبه ۱۸ عقرب سال روان در تالار علامه محمداسماعیل مبلغ نقد و بررسی شد.
این برنامه از سوی نشر واژه با همکاری دانشگاه ابن‌سینا و انجمن دانشجویی تدویر یافته بود.
در آغاز این برنامه یکی از سخنرانی‌های مرحوم نرگس پخش شد. سپس علی رضایی که این برنامه را گردانندگی می‌کرد از ایوب آروین، فرزند محمداکبر نرگس و نویسندۀ این کتاب خواست تا به جایگاه بیاید و صحبت‌های خود را ارایه کند. آقای آروین در ابتدا از نشر واژه و سایر همکاران برای چاپ این کتاب تشکری کرده و بعد از آن به گزارشی در مورد زندگی نرگس پرداخت. نرگس پنجاه سال از عمر خود را درگیر مسایل سیاسی بوده است و یازده سال آن را در مجلس به عنوان نماینده مردم سپری کرده و دلیل اینکه نام این کتاب «نماینده» شده است هم همین موضوع است.
سخنران بعدی این برنامه آقای داود ناجی بود. آقای ناجی در ابتدای سخنرانی خود گفت که آقای آروین به شدت از آقای نرگس تأثیر گرفته است. آروین در فرهیختگی، دقت و دانش از پدرش تأثیر گرفته است و این امر بسیار خوب است که این کتاب را آروین نوشته است. ناجی در ادامه افزود که نرگس یک نماینده واقعی و جدی بخش زیادی از مردم افغانستان در زمان‌های مختلف بود.
داکتر محیی‌الدین مهدی، نماینده مردم در مجلس، سخنران بعدی این برنامه بود. داکتر مهدی در ابتدای سخنان خود گفت که افتخار دارد تا برای چندمین‌بار در این تالار سخنرانی می‌کند. ایشان صحبت‌های خود را به دو بخش تقسیم کردند: کتاب و اندیشه‌های مرحوم نرگس.
داکتر مهدی در مورد کتاب گفتند که در یکی از صحبت‌های داکتر سیدعسکر موسوی که در همین تالار بودم شنیدم که ایشان گفتند: در مورد تاریخ هزاره و مسایل مربوط به هزاره بیش از ۱۸۰ عنوان کتاب نوشته شده و این حرف سه سال پیش بود که قطعاً تا حالا بیشتر شده است. اما کمتر کتابی را دیدم که مثل کتاب آقای آروین بی‌طرفی را رعایت کرده باشد. آروین ساختار کتاب خود را قبل از نوشتن آماده کرده است و بخش‌بندی‌ها این را نشان می‌دهد و در پایان هر فصل نتیجه‌گیری نیز کرده است که خواندن آن خالی از فایده نیست. آروین اسناد و مدارک اندکی در دست داشته است و با همین آثار اندک، استفادۀ اعظمی و بهینه کرده‌ است. برخی نویسنده‌ها وقتی با اسناد زیاد روبرو می‌شوند دست و پای خود را گم می‌کنند. با این وجود در برخی از کارها با آروین موافق نیستم. مثلاً من در ترکیب ترک‌تباران موافق نیستم، اما با ترکیب ترک زبانان موافق هستم. یکی دیگر از حرف‌ها این بود که جناب آروین نوشتند که جمعیت اسلامی پیشنهاد مرحوم نرگس را مبنی بر نظام فدرالیسم نپذیرفتند. این درست است و من شاهد این گفتگو بودم. رد نکردند، اما نپذیرفتند. ولی امروز جمعیت اسلامی در صدر آجندای خود، نظام پارلمانی را دارد.
محتوای این کتاب در سه بخش خلاصه می‌شود. بخش نخست به پیشینۀ خانوادگی نرگس پرداخته است که بسیار خوب نوشته شده است. بخش دوم کتاب به سنین جوانی و دوران فعالیت نرگس می‌پردازد و این دوره نیز بسیار خوب و با نقل‌قول‌های خوبی نوشته شده است. اما همانگونه که عرض کردم مقصد اصلی آقای آروین هم بخش سوم کتاب که شامل اندیشه‌ها و دیدگاه‌های سیاسی نرگس می‌شود، است. پیشتر هم گفتم که کتاب یا رساله‌ای از مرحوم نرگس به جای نمانده است به جز حرف‌های ایشان که در پارلمان گفته شده است. ولی از همان نکات کم، آقای آروین توانسته است که نظام‌نامه‌ای از آن استنتاج بکنند.
داکتر مهدی در ادامه به توضیحاتی در مورد فدرالیسم ارایه کرده و در نهایت از حضار تشکری کردند.
استاد محمدجواد سلطانی، معاون اداری و مالی دانشگاه ابن‌سینا سخنرانی آخر این برنامه بودند. ایشان در ابتدا به آقای آروین، نشر واژه و انجمن دانشجویی بابت زحمات‌شان خسته نباشید گفتند. استاد سلطانی به عنوان مقدمه یادآور شدند که انسان یک موجود تاریخی است. انسان‌ها در جهان‌های تشکل‌یافتۀ تاریخی زندگی می‌کنند و این تشکل‌ها در زمان به وجود آمدند، بنابراین خودفهمی انسان‌ها، امکان یا ظرفیت‌های خودفهمی، جز با بازفهمی این جهان تاریخی یک امر ممتنع است.
استاد سلطانی افزودند که بحران اساسی‌ای که ما در حوزۀ آگاهی تحمل می‌کنیم، بحران در تاریخ‌نویسی و روایت معیوبی‌ست که ما از این جهان تاریخی یا تشکل چنین جهان تاریخی‌ای ارایه می‌کنیم. بنابراین هر چه پیشتر برویم، ناکامی و بن‌بست تاریخی بر جامعۀ ما خسارت‌های بیشتری را تحمیل می‌کند. بناً جامعۀ ما به یک تاریخ‌نویسی جدید، بیش از هر زمان دیگری نیازمند است.
معاون اداری و مالی دانشگاه ابن‌سینا در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: «نام این کتاب نماینده است و برای من بیش از اینکه نمایندۀ پارلمان مطرح باشد، بیش از همه نمایندۀ تاریخ است و نمایندۀ فدرال‌های تاریخ است و نمایندۀ یک نسل است … بنابراین این روایت، روایت نرگس نیست، روایت محمدحسین خان نیست؛ یک نور نسبتاً تاریک است بر مسیر حرکت جامعه‌ای که ذره ذره آن را با تراژدی و جنایت و کشتار و پاکسازی قومی پشت سر گذرانده. نماینده در واقع، روایت مسیر یک جریان در تاریخ است که چگونه فراز و فرود آن در تاریخ تحقق پیدا کرده است و چگونه امروز به دست ما رسیده است».
از دید استاد سلطانی یادداشت‌های نرگس که بسیار مهم است می‌بایست در مجموعه‌ای جدید گردآوری شود و در این باب نیز اعلام همکاری کردند.
در نهایت آقای ایوب آروین، نویسندۀ کتاب نماینده یک بار دیگر به روی صحنه آمد و از سخنرانان، نشر واژه، دانشگاه ابن‌سینا و انجمن دانشجویی بابت تمام همکاری‌های‌شان تشکر کرد.

(روابط عمومی دانشگاه ابن‌سینا)
عکاس: فاطمه جعفری، دانشجوی دانشگاه ابن‌سینا