برنامۀ پارلمان و نقش آن در اصلاحات انتخاباتی در دانشگاه ابن‌سینا برگزار شد

برنامۀ «گفتمان آزاد: پارلمان و نقش آن در اصلاحات انتخاباتی» به تاریخ ۹ عقرب سال روان در تالار علامه محمداسماعیل مبلغ دانشگاه ابن‌سینا برگزار شد. این برنامه از سوی نهاد مطالعات زنان برای صلح تدویر شده بود.
عنایت‌الله عثمانی، مدیر این برنامه در آغاز به مهمانان خوش آمدید گفته و صحبت‌ها را آغاز کرد. به عقیدۀ آقای عثمانی انتخابات گذشته دچار مشکلات زیادی بود، اما با پای‌درمیانی آمریکا حکومت وحدت ملی شکل گرفت. ایشان با آغاز این بحث از غلام‌حسین ناصری، عضو مجلس نمایندگان خواست تا صحبت‌های خود را ایراد کند.
غلام‌حسین ناصری، در ابتدا از اشتراک‌کنندگان و نهادهای برگزارکنندۀ این برنامه تشکری کرده و نخست شورای ملی را با توجه به قانون اساسی کشور تعریف کرد. ایشان در ادامه صلاحیت‌های مجلس نمایندگان را در دو بخش خلاصه کرد. بخش اول قانون‌گذاری و بخش دوم نظارت بر عملکرد حکومت. از دید آقای ناصری دور شانزدهم مجلس با وجود تمام مشکلاتی که داشته است، از لحاظ قانون‌گذاری از دور پانزدهم بهتر عمل کرده و قوانین زیادی را پاس کرده است؛ اما آقای ناصری صلاحیت‌های مجلس نمایندگان را در بخش نظارت، ناکام دانست. از دید او مجلس در بخش نظارت با دو چالش روبرو است: چالش اول این است که اعضای نهادی که قانون‌گذار است از سواد بالایی برخوردار نیستند و در قوانین ذکر نشده است که نماینده مردم در مجلس نمایندگان می‌تواند با چه سطح سوادی وارد مجلس شود. و چالش دوم این است که افرادی وارد پارلمان می‌شوند که قبلاً تجارت‌پیشه بودند و حالا نیز بیشتر مصروف کارهای تجارتی خود هستند تا نمایندگی از مردم. به عقیدۀ آقای ناصری، در دو دورۀ حکومت آقای کرزی و سه سال حکومت آقای غنی، قانون اساسی نقض شده است.
سخنران بعدی این برنامه خانم صغری سعادت، نمایندۀ بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) بود. خانم سعادت انتخابات پیشین را یک انتخابات ناکام دانست و به عقیدۀ ایشان دلیل ناکامی انتخابات قبلی این است که ما نتوانستیم یک نفر را انتخاب کنیم و در نهایت دو نفر در رأس دولت قرار گرفتند. ایشان در ادامه افزودند که ایجاد کمیسیون مستقل انتخابات هم مدت هشت ماه را در برگرفت و این زمان، طولانی بود. دلیل دیگری هم که بر این مشکلات افزوده است، قانون انتخابات و اصلاح نظام انتخاباتی بود که در سال ۱۳۹۵ با اکثریت آرا از طرف پارلمان رد شد. این موضوع باعث شد که ما نتوانیم تا حالا انتخابات پارلمانی را برگزار کنیم.
ذکیه سنگین، عضو مجلس نمایندگان سخنران دیگر این برنامه بود. خانم سنگین در صحبت‌های خود اشاره کرد که انتخابات یک پروسۀ مردمی و ملی است، اما در انتخابات گذشته ملی بودن و آرای مردم هر دو زیر سؤال رفت. این عضو مجلس نمایندگان در صحبت‌های خود گفت که رد شدن فرامین رئیس جمهور از سوی مجلس، به دلایل قانونی بوده است. ایشان با ذکر چند ماده از قانون اساسی یادآوری کردند که جایی که قانون باشد، فرمان معنا ندارد.
در پایان برنامه، بخش پرسش و پاسخ شروع شده و اشتراک‌کنندگان سؤال‌هایی را که از مهمانان برنامه داشتند مطرح کرده و مهمانان نیز به آنها پاسخ دادند.
(روابط عمومی دانشگاه ابن‌سینا)